Hawaii Magyarok

Hawaii Magyarok

Ízleld meg Hawaiit az otthonodban

Sajttorta és egy csipetnyi aloha

2019. május 20. - hawaiimagyarok

Helló Május, kérsz egy kis sajttortát?

 

Úgy tűnik, a májusban várt nyári hangulat elutazott egy trópusi szigetre nyaralni, minket pedig itthon hagyott a zivataros idővel. Hogy visszacsalogassuk a jókedvet, és ráhangolódjunk a perzselő napsütésre és a hűsítő óceáni szélre, elhoztam egy könnyű és mégis finom sajttorta receptet, melyben a Hawaiira jellemző egzotikusság teszi fel a pontot az i-re.

dsc_3313.JPG

 

A napokban eldöntöttem, hogy az esőnek hadat üzenve egy kis egzotikus szigeti hangulatot csempészek az unalmas hétfőmbe.  Május van, véget ért az utolsó egyetemi félévem, túléltem a zh és házidolgozat leadásának izzasztó pillanatait: megérdemlem a csalónapot! :) 

Egy gyors és könnyű receptet kerestem, melynek elkészítéséhez nem kell vagyonokat költeni. Egyetemistaként, ráadásul a szemeszter végén olyasmit kellett találnom, ami nem szakít el órákra a tankönyvektől, mégis minden falatja egy apró motivációfelhő. 

Nem is fűzöm tovább a szót, íme a csodálatos ananászos és kókuszos sajttorta receptje. 

Tetszenek a hawaii receptek, szereted az egzotikus szigeteket? Kövess instagramon is!

 

Ízleld meg Hawaiit az otthonodban

Hawaii ételek egy magyar konyhában 2. rész

Hawaii a könnyed desszertjei mellett számos különleges ételt kínál a kulináris élvezetek kedvelőinek.

Ezek a finomságok ínycsiklandozó illatokkal lengik be a lakást, és biztos lehetsz benne, hogy egyetlen vendéged sem fog üres gyomorral távozni. Ráadásul a bikiniszezonra készülve sem kell elutasítanod ezt a finomságot... ;)

Pénteken lehetőségem volt előadást tartani Hawaiiról egy konferencián. A kutatási eredményeim számos pozitív visszajelzést kaptak, így eldöntöttem, hogy a csendes-óceáni hangulatot a konyhámban folytatom tovább, hogy megkoronázzam a hétvégét. Egy könnyed és egészséges receptre vágytam, mely egyszerűen elkészíthető egy magyar konyhában is.

A választásom a Huli-huli csirkére esett.

59739160_520356845162120_4124338639150776320_n-2.jpg

A Huli-huli csirke egy tradicionális hawaii barbecue étel. Számos lehetséges fűszerezéssel elkészíthető, a receptek sokszor a szakács ízlésétől függnek. A „huli” egy hawaii eredetű szó, melynek jelentése „forgatás”. A Huli-huli csirke arról kapta a nevét, hogy sütés közben folyamatosan forgatni kell, hogy szaftos maradjon. A nyárson sült változatot is a forgatás és a folyamatos szafttal/szósszal való kenegetés teszi igazán ízletessé.

Az általam készített Huli-huli csirke szobagrillen és grillserpenyőn is elkészíthető, de a plusz aromát a faszén füstje adja meg.

Érdekel Hawaii? Kövess instagramon! 

Ízleld meg Hawaiit az otthonodban

Hawaii receptek egy magyar konyhában 1. rész

Hawaiit nem nehéz megszeretni.

Kezdetben a kint élő magyarokat kezdtem kutatni, a szakdolgozatom elkészülte után viszont újabb területeket szerettem volna vizsgálni. Így került a képbe a hawaii konyha.

A hawaii ételekre és azok elkészítésére nagy hatással volt az ázsiai kultúra. Az ázsiai bevándorlók az 1800-as évek végén érkeztek Hawaiira, hogy a cukornád-ültetvényeken dolgozhassanak. Kezdetben kínaiak és japánok érkeztek, majd csatlakoztak hozzájuk a filippínók is. Az ázsiaiak magukkal hozták a lakásban a cipő levételének szokását, valamint a nagyszerű fűszereiket. 

A hawaii konyha egyszerre könnyed és pikáns, lenyűgöző és mégis egyszerű.

coconut-1501334_640.jpg

Az első recept egy igazi hawaii finomság, melynek könnyed elkészítése meghozza az ember kedvét a további főzőcskézéshez. A Haupia egy légies és gyorsan elkészíthető desszert. Ez a tradicionális kókuszpuding bársonyosan olvad szét az ember szájában, közben pedig kiváló hűsítő a nyári melegben. (amit én már nagyon várok :) )

Maga az étel a második világháború folyamán lett igazán felkapva. Fogyasztják önmagában, de piteként és torta feltétje ként is. A hawaii tradicionális vacsorák egyik kötelező eleme a különböző halas és disznóhúsos fogások mellett.

A recept bárki számára könnyen elkészíthető, hiszen nem igényel nagy odafigyelést. A végeredmény pedig egy kókuszos édesség, amely egy kicsit elrepíti az embert a Csendes-óceán közepére.

Ez a finomság nálunk a család egyik kedvence lett.

Próbáld ki bátran! :) Természetesen a tejmentes változata is elkészíthető!

Kíváncsi vagy a hawaii ételekre, vagy csak szép képeket nézegetnél Hawaiiról? Kövesd az instagram oldalamat! :)

 

Így élj Hawaiin legálisan

Hawaii az a hely, ami a legközelebb áll a tökéletességhez. Aki egyszer elutazik a vulkanikus szigetek egyikére, soha többé nem akar hazatérni.

 

Virágillattal és óceáni sóval átitatott szellő játszik a pálmafák levelei között. A banánfák terhesen hajolnak az élénkzöld fűre, ahol a kilátszó köveken gekkók süttetik a hasukat. Előtted a végtelen óceán, még sosem láttál ilyen szépet. Mögötted a mélyzölden csillogó misztikus hegyek. Ha elered az eső, a hegyek könnyezni kezdenek, s vízesések százaiban mártózhatsz meg.

beach-1630540_1920-2.jpg

Hawaii álomszép hely, ki ne akarna ott megöregedni, vagy eltölteni néhány jó évet?!

Az álom megvalósítása azonban az első ráguglizásnál akadályba ütközik: Hawaii az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállama, így a letelepedés sem egyszerű. Pontos információkat a hawaii lehetőségekről pedig nehéz találni.

E bejegyzésben arra törekedtünk, hogy összeállítsuk azokat a legális és elérhető eszközöket, melyek segítségével hosszabb vagy rövidebb időre te is hawaii magyarrá válhatsz.

Workaway

A Workaway kiváló lehetőség azoknak, akik igazi kalandorok, és szívesen élnének néhány hetet vagy hónapot a szigetek egyikén, vagy akár mindegyiken. A program lényege egyszerű: szállásért és/vagy ételért cserébe dolgozol. Szükséged lesz költőpénzre, illetve a repülőjegyet is neked kell fizetned, mindezt azonban kárpótolja a Workaway nyújtotta élmény. Dolgozhatsz többedmagaddal egy kávéültetvényen, besegíthetsz egy idős néninek a ház körüli teendőkben, de egzotikus gyümölcsöket is szüretelhetsz.

A programra a weboldalon keresztül tudsz jelentkezni. Az oldal díja 23 euró két évre. Cserébe azonban létrehozhatod saját adatlapodat, véleményeket olvashatsz a különböző hostokról, levelezhetsz velük, illetve képeket nézegethetsz a „munkahelyedről”.

Nyelvtanfolyam külföldön

Egy másik, legális módja a hawaii életérzés megtapasztalásának, ha nyelvtanfolyamra jelentkezel. Bár ez egy költségesebb változata a kiutazásnak, biztos lehetsz benne, hogy az új barátok és remek programok mellett a nyelvet is elsajátítod.

Az EF iskolája Hawaiin, Honoluluban található. Csak a pénztárcád szab határt annak, hogy mennyi időt töltenél O’ahu szigetén. Tanulhatsz és pihenhetsz néhány hetet, de akár közel egy évet is maradhatsz.

ocean-1244646_1920-2.jpg

AuPair programok

Számos lehetőség van, hogy egy évet Amerikában tölts. Egy kis szerencsével Hawaiira is kerülhetsz. Természetesen ezt semmi sem garantálja, de a legtöbb helyen megadhatod az általad preferált településeket és/vagy államot. Az AuPair vízumot (J1) csak egyszer állítja ki az amerikai kormány. A program vége után egy hónapot utazással tölthetsz. Ez a lehetőség azoknak jó, akik a húszas éveikben járnak, és nem keseredne el, ha a fogadó család mégsem Hawaiin él.

Egyetemi tanulmányok

Az amerikai felsőoktatásról általánosságban elmondható, hogy jelentős anyagi hátteret kíván. A több ezer dolláros tandíj (félévente) könnyen elveheti a kedved, még akkor is, ha tanulmányaid mellett lehetőséged van heti 20 órában dolgozni a kampuszon. Amennyiben sikerül ösztöndíjjal és munkával kifinanszíroznod a tandíjat, a diplomád megszerzése után egy évet legálisan dolgozhatsz Amerikában.

Egy évet azonban így is eltölthetsz Amerikában, ha elég bátor vagy és megfelelsz a Fulbright feltételeinek. Itt lehetőséged van hallgatóként és oktatóként is jelentkezni (utóbbinál a PhD /DLA oklevél követelmény). Bizonyos esetekben szükség van az amerikai egyetem által kiállított meghívólevélre. A Fulbright program ösztöndíjjal segít az Amerikában töltött tanévben. A program minden esetben kiváló nyelvtudást igényel, illetve speciális vizsgá(ka)t. (TOEFL IBT vagy ITP, GMAT, GRE)

hawaii-2359012_1920-2.jpg

 

Amennyiben hosszabb távra tervezel, úgy a következő legális lehetőségek közül választhatsz:

Zöldkártya lottó (Diversity Visa)

A zöldkártya lottó minden évben 50.000 embernek ad lehetőséget arra, hogy új életet kezdjenek az Amerikai Egyesült Államokban. A jelentkezés minden évben októbertől novemberig tart.

A jelentkezésnek van néhány feltétele: csak azokból az országokból lehet jelentkezni, ahol a bevándorlók száma az USA-ba alacsony (Magyarország ilyen ország), illetve a jelentkezőnek középiskolai végzettséggel kell rendelkeznie (12 év tanulmányi idő sikeres befejezése), vagy két éves szakmai gyakorlattal (elmúlt öt éven belül) olyan szakmában, amely legalább két éves képzést vagy gyakorlatot igényel.

A zöldkártya lottóra a jelentkezés ingyenes. Ne bízzunk azokban a weboldalakban, ahol az ügyintézésért cserébe pénzt kérnek.

Házasságkötés egy amerikai állampolgárral

A K-3-as vízum lehetőséget biztosít arra, hogy a nem amerikai állampolgár csatlakozzon amerikai állampolgár házastársához, amíg a bevándorlási kérelem elbírálása folyik.

Sokan választják ezt a módját az amerikai letelepedésnek. A szerencsésebbek szerelemből házasodnak, mások érdekből. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az amerikai kormány szigorúan ellenőrzi a házasság valódiságát.

Munkavállalás Hawaiin

Ahhoz, hogy munkát vállalj Amerikában, két dolognak kell meglennie: a megfelelő nyelvtudásnak és a munkavállalói engedélynek. Zöldkártya nélkül a legtöbb munkaadó nem fog alkalmazni, amennyiben viszont hiányszakmád van, és a munkáltató meg tudja indokolni az alkalmazásodat (például amerikai állampolgár nem jelentkezett a munkára), akkor a munkaadó igényelheti számodra a munkavállaló vízumot. Sokan először a Mainland-en keresnek állást, és csak később vándorolnak Hawaiira.

Elsődlegesen tehát egy szponzor céget kell keresned. A H-1B vízum 3 évig érvényes, és további 3 évre hosszabbítható. A hiányszakma és/vagy a magasan képzettség előnyt jelent.

H-2A vízumot a mezőgazdasági idénymunkások kaphatnak, amennyiben igazoltan nincs amerikai jelentkező a munkára.

H-2B vízumot azok a szakképesítéssel rendelkező vagy nem rendelkező munkavállalók igényelhetnek, akik ideiglenes munkára utaznak Amerikába, és olyan területen dolgoznak, amelyre nincs amerikai jelentkező.

Mindegyik vízum esetében igaz, hogy a munkáltatónak (szponzor) kell azt kérvényeznie.

Hawaii állásokat a következő oldalakon böngészhetsz: Craigslist, Indeed.com

Hawaiira költözni nem egyszerű. Sok energiát és pénzt fog igényelni, s még ha sikerül is, sosem szabad megfeledkezni arról, hogy Amerika egyik legdrágább állama, így a hétköznapok ott is gondterheltek.

 

Érdekelnek a hawaii magyarok? Itt megtalálsz mindent!

 

Életünk Hawaiin

Ohana Bordi

Réka és István két gyönyörű gyermek büszke szülei, szorgalmas diákok, családfenntartók, magyarok, laza hawaiiak. 

29694704_161167914567393_477082355641042687_n.jpg

Talán kevesen vannak azok, akik ne ismernék a Lilo és Stitch rajzfilm méltán híres mondatát: „Ohana azt jelenti család, s a családból senkit nem hagyunk magára.”.

Réka és István közösen vágott neki életük kalandjának, hogy Hawaiin megalapítsák saját Ohanajukat. Ketten érkeztek O’ahu szigetére, de már négyesben osztoznak a sziget szépségein. Életüket Ohana Bordi néven követhetjük a közösségi médiában.

  

A hawaii magyarság

 

Hawaii egy elszigetelt oázis, távol a lerobbanó metrótól és a téli időjárástól. A Paradicsom legpontosabb replikája Hawaii lehet. Minimum húsz órát kell repülnünk, és végtelennek tűnő alkalommal átszállnunk, de megéri. Ez az a hely, ahol bárki otthonra találna. S tették ezt sokan Magyarországról is. 1950 előttől egészen 1980-ig összesen 120 magyar költözött ki Hawaiira.

kepernyofoto_2018-04-27_7_35_01.png

Jelenleg csak a fő szigeten (O’ahu) néhány százra tehető a magyarok száma, magyar származásúnak pedig több mint 3000-en vallották magukat az államban. Erről bővebben itt olvashatsz.

kepernyofoto_2018-04-27_7_35_16.png

Ohana Bordi

 

Réka Nyíregyházáról, István Sopronból származik. Hét évvel ezelőtt egy közös ismerősük esküvőjén találkoztak Budapesten, azóta tart irigylésre méltó kalandjuk. Éltek Angliában, előtte Ausztriában, majd álmodtak egy nagyot és nekivágtak a nagyvilágnak. Négy éve élnek a földi paradicsomban, ahol egyetemre járnak és a szigeten született gyermekeiket nevelik.

2014-ben beköszöntött életükbe Hawaii, s a szerelem azóta csak egyre erősebb. Mint mondták, Hawaiin az élet olyan, mint egy terápia. A természettel összhangban, nyugalomban élnek, ahol az emberek pozitívak, a jó idő pedig meglágyítja a legkeményebb szíveket is. Ha az ember megismeri Hawaii-t, úgy érzi, ő is oda tartozik.

Réka és István a Brigham Young University-n tanulnak. Jelenleg annak kampuszán élnek O’ahu szigetén, Laie településen, közel a North Shore-hoz, mely hatalmas hullámairól híres.

 19025161_161014524582732_8589476552657272194_o.jpg

Amikor az emberek meghallják, hogy Hawaii, egyből a luxusra és a hatalmas villákra gondolnak. Természetesen ezekből sincs hiány, de a valóság ennél komorabb. Hawaiin alacsonyak a fizetések, az élelmiszer pedig nagyon drága. Mindezek ellenére az embert kárpótolja a természeti adottságokban gazdag szigetvilág.

Így van ezzel Réka és István is, akik bár két év múlva befejezik egyetemi tanulmányaikat és elköltöznek, bármikor visszatérnének a szigetre. Nekik Hawaii a második otthonuk, a hely, ahol gyermekeik világra jöttek. Édua és Levedi azon szerencsés gyerekek közé tartoznak, akik szülőföldjükként tekinthetnek a mesés szigetekre.

Rékát és Istvánt a hawaii életről kérdeztem.

 

  • Milyen érzés volt először megérkezni Hawaiira?

István: Részemről nagy izgatottságot éreztem. Nagyon párás meleg volt, mert szeptemberben érkeztünk és itt az a legmelegebb hónap. Fáradtak voltunk, de nagyon izgatottak is. Arra emlékszem, hogy nem nagyon mozgott a levegő.

Réka: Nekem az az emlékem, hogy Arizónából jöttünk ide, mert ott megszálltunk a barátainknál, mielőtt ide utaztunk.

Kirándultunk a Grand Canyonnál, majd hajnalban elindultunk Phoenixből. Emlékszem, hogy István öltönyben volt, és én is valami kosztümben. Ahogy leszálltunk a repülőről, rögtön megcsapott a párás meleg levegő.

 

  • Milyen Hawaiin gyerekeket nevelni?

István: Tökéletes. Aki meglátogat minket, az azt mondja, hogy ez egy ideális hely gyerekeket nevelni. Ahol élünk, az a kampusznak egy olyan része, ahol a házasok laknak. Sok a gyerek, és a rendelkezésükre áll egy biztonságos játszótér is. Az év bármelyik szakában el lehet menni játszani, mert mindig jó az idő. A gyerekek tudnak mozogni és a természetben lenni.

Réka: Fantasztikus. A legjobb hely gyerekeket nevelni, már az időjárás miatt is. A másik, amit nagyon szeretek, az a sok különböző kultúra, mely jelen van Hawaiin. Éduának is vannak barátai a világ minden tájáról. Tajvani, japán, Fijiről származó, de indiai kisgyerek is volt itt. Ő úgy nő fel, hogy neki teljesen természetes az, hogy más bőrszínű és kultúrájú emberek veszik körül. Nem fog rácsodálkozni, ha valaki nem úgy néz ki, min tő. Neki természetes, hogy a világ sokszínű.

A kórház is nagyon jó, ahol szültem.

 30222107_162452151105636_680068888334958592_o.jpg

  • Milyen kulturális eltéréseket észleltetek?

Réka: Például nyitottabbak az idegenek felé. Magyarországhoz képest kulturális eltérés, hogy sokkal vidámabbak itt az emberek, mosolygósabbak, pozitívabbak és kedvesebbek.

István: Valamint segítőkészebbek is.

Réka: Szerintem egyben a legszebb, de legszegényebb állam is Hawaii. Kevés a föld, küszködnek az emberek a lakhatással, az élelem pedig drága, mert importálják. Sokan azt hiszik, hogy Hawaii tele van ananászültetvényekkel és gyümölcsfákkal. Ez nem igaz. Sok földet azért nem művelnek, hogy a táj érintetlen maradjon. Ennek ellenére nagyon kedvesek és barátságosak az emberek. Nem csak Magyarországhoz képest, hanem Amerika többi államához képest is. Nagyrészt pozitív személyek között vagyunk, és akkor szoktunk meglepődni, ha valaki durvábban szól. Bárhova megyünk, nagyon kedves és udvarias a kiszolgálás. Hozzászoktunk ehhez, így meg is jegyeztük, amikor legutóbb a McDrive-ban a kiszolgálólány nagyon nyers volt.

 

  • Mik a kedvenc helyeitek Hawaiin?

Réka: Én sajnos csak egy másik szigeten voltam még ezen kívül, a Nagy Szigeten. Az fantasztikus volt, a kedvenc helyem a Vulkán Nemzeti Park, illetve az a rész, ahol a láva belefolyik az óceánba. A Nagy Sziget természetileg fantasztikus. A Mauna Kea tetejére még nem jutottam el, de nagyon szeretnék. Az a sziget még nyugodtabb, mint O’ahu.

István: Körülbelül húsz percre tőlünk van egy túraútvonal. Nem tart sokáig, nagyjából fél óra és nagyon szép a kilátás. Azért szeretem, mert közel van és a sziget nagy részére rá lehet látni.

Réka: Az óceán és a különböző tengerpartok is nagyon szépek, illetve maga a kisváros, ahol lakunk. Nehéz választani, mert minden gyönyörű és sok a látnivaló. Ha valaki szeretne ide elutazni, és nem tudja, hogy mit nézzen meg, nyugodtan szóljon nekünk, mert mi bejártuk már az egész szigetet.

30623876_163041334380051_5510599287383261184_o.jpg 

  • Van olyan hawaii vagy amerikai szokás, amit átvettetek? Esetleg ötvözitek a magyar szokásokkal?

Réka: Nehéz ezt megmondani. Ha anyukámat megkérdeznénk, vagy magyar ismerőseinket, akkor ők biztos tudnák, hogy mi az a szokás, ami nem volt velünk azelőtt. Nehéz ezt megmondani, mert bármit csinálunk, az természetesen jön, hiszen itt vagyunk már négy éve. Van néhány szokás, amit itt kialakítottam, de az nem feltétlenül hawaii vagy amerikai.

István: Viszont van magyar szokás, amit megtartottunk. Például a locsolkodás. Ugyanúgy meglocsolom Rékát és Éduát húsvétkor, mint otthon. Itt a húsvét nem is olyan nagy ünnep. Lehet venni csokinyuszit, de itt ki is merül a dolog. Karácsonykor mi mindig 24-én este ajándékozunk, annak ellenére, hogy itt 25-én reggel szokás. A mikulást is megtartottuk és kikészítjük a cipőket illetve papucsokat. Csizmát itt nem hordanak. :)

István: Szokás például, hogy mindig papucsban járunk.

Réka: Van ez a Jézus papucs, ami nagyon könnyű és kényelmes, azt átvettem. Ez egy ilyen hawaii dolog. Illetve az öltözködés. Korábbam rengeteget vásároltam, amikor Angliában vagy Magyarországon laktunk. Hetente jártam boltokba és ruhákat vettem. Itt az embereket azonban nem annyira foglalkoztatja, hogy ki mit visel. Itt nincs nyomás. Otthon, Magyarországon próbáltam elmenni boltba egy pizsamaszerű melegítőben, mert itt abban is mehetünk bárhová, boltba vagy akár órára is, de anyukám rám szólt, hogy azért egy farmert vegyek fel. Itt az egyszerűség a lényeg, senkit nem érdekel, hogy mit viselsz.

István: Sokan csak feljönnek a strandról és mezítláb bemennek a boltba, felső sincs rajtuk.

Réka: Sokszor szoktunk mezítláb lenni. Ez itt teljesen normális.

 

  • Mi a legmeghatározóbb emléketek, amit Hawaiin szereztetek?

Réka és István: A két gyermekünk születése.

Réka: Néha furcsa belegondolni abba, hogy 3,5 évvel ezelőtt idejöttünk kettesben és most négyen vagyunk.

 

30726011_164253160925535_563053341874061312_o.jpg

 

  • Végezetül, mi hiányzik nektek Magyarországról?

Réka és István: Az ételek.

Réka: Bejártuk fél Amerikát a múlt nyáron, és azt kell, hogy mondjam, igazán sehol nem volt jó az étel. Nagyon mű. Európában ezerszer jobb. Másfél évvel ezelőtt voltunk Japánban, ott fantasztikus volt minden. Itt Amerikában telerakják mű dolgokkal és ettől nem igazán jók. A kenyeret nagyon nem szeretem, de szerencsére van itthon kenyérsütőnk, így azt tudunk itthon sütni. Igazából mindennek a hiányát meg lehet szokni, mert megtalálod itt is, hogy miket tudsz illetve lehet készíteni. Amikor sietünk és nincs mit enni, sokszor kívánjuk azt, hogy bárcsak Magyarországon lennénk, hogy 1000 forintért együnk egy jó menüt levessel.

Illetve nekem még hiányzik Nyíregyháza is, hiszen sok barátom van ott. Nagyon szép helyen éltem, a házunk egy erdő mellett van Sóstó felé. Nagyon szeretem azt a helyet és hiányzik néha. Jó érzés mindig hazamenni oda.

István: Nekem is hiányoznak a barátok és a család.

30571374_162908171060034_7067013414463209472_o.jpg

Réka: Szerencsére nincs honvágyunk, ami jó. Sok diák van itt ezen az egyetemen, a világ 70 kultúrájából és országából, és sokszor kérdezik, hogy nincs-e honvágyunk. Őszintén szólva szerencsések vagyunk, mert nincs. Szerintem ez azért is van, mert mi családként vagyunk itt, mi mindig magyarul beszélünk egymással és a gyerekeinkkel is.

István:Mi már több helyen laktunk, többször kellet alkalmazkodnunk különböző kultúrákhoz, illetve sokat is utazunk, ezért hozzá vagyunk szokva a más kultúrákhoz.

Réka:Ha megismered Hawaiit, akkor nehéz, hogy honvágyad legyen, mert egy idő után itt is otthon érzésed lesz. Mintha ide tartoznál.

 

Réka és István egzotikus életét facebook és instagram oldalukon nyomon követheted.

Ha érdekel a hawaii magyarság, itt bővebben is olvashatsz róluk.

süti beállítások módosítása