Hawaii Magyarok

Hawaii Magyarok

Így élj Hawaiin legálisan

2019. január 25. - hawaiimagyarok

Hawaii az a hely, ami a legközelebb áll a tökéletességhez. Aki egyszer elutazik a vulkanikus szigetek egyikére, soha többé nem akar hazatérni.

 

Virágillattal és óceáni sóval átitatott szellő játszik a pálmafák levelei között. A banánfák terhesen hajolnak az élénkzöld fűre, ahol a kilátszó köveken gekkók süttetik a hasukat. Előtted a végtelen óceán, még sosem láttál ilyen szépet. Mögötted a mélyzölden csillogó misztikus hegyek. Ha elered az eső, a hegyek könnyezni kezdenek, s vízesések százaiban mártózhatsz meg.

beach-1630540_1920-2.jpg

Hawaii álomszép hely, ki ne akarna ott megöregedni, vagy eltölteni néhány jó évet?!

Az álom megvalósítása azonban az első ráguglizásnál akadályba ütközik: Hawaii az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállama, így a letelepedés sem egyszerű. Pontos információkat a hawaii lehetőségekről pedig nehéz találni.

E bejegyzésben arra törekedtünk, hogy összeállítsuk azokat a legális és elérhető eszközöket, melyek segítségével hosszabb vagy rövidebb időre te is hawaii magyarrá válhatsz.

Workaway

A Workaway kiváló lehetőség azoknak, akik igazi kalandorok, és szívesen élnének néhány hetet vagy hónapot a szigetek egyikén, vagy akár mindegyiken. A program lényege egyszerű: szállásért és/vagy ételért cserébe dolgozol. Szükséged lesz költőpénzre, illetve a repülőjegyet is neked kell fizetned, mindezt azonban kárpótolja a Workaway nyújtotta élmény. Dolgozhatsz többedmagaddal egy kávéültetvényen, besegíthetsz egy idős néninek a ház körüli teendőkben, de egzotikus gyümölcsöket is szüretelhetsz.

A programra a weboldalon keresztül tudsz jelentkezni. Az oldal díja 23 euró két évre. Cserébe azonban létrehozhatod saját adatlapodat, véleményeket olvashatsz a különböző hostokról, levelezhetsz velük, illetve képeket nézegethetsz a „munkahelyedről”.

Nyelvtanfolyam külföldön

Egy másik, legális módja a hawaii életérzés megtapasztalásának, ha nyelvtanfolyamra jelentkezel. Bár ez egy költségesebb változata a kiutazásnak, biztos lehetsz benne, hogy az új barátok és remek programok mellett a nyelvet is elsajátítod.

Az EF iskolája Hawaiin, Honoluluban található. Csak a pénztárcád szab határt annak, hogy mennyi időt töltenél O’ahu szigetén. Tanulhatsz és pihenhetsz néhány hetet, de akár közel egy évet is maradhatsz.

ocean-1244646_1920-2.jpg

AuPair programok

Számos lehetőség van, hogy egy évet Amerikában tölts. Egy kis szerencsével Hawaiira is kerülhetsz. Természetesen ezt semmi sem garantálja, de a legtöbb helyen megadhatod az általad preferált településeket és/vagy államot. Az AuPair vízumot (J1) csak egyszer állítja ki az amerikai kormány. A program vége után egy hónapot utazással tölthetsz. Ez a lehetőség azoknak jó, akik a húszas éveikben járnak, és nem keseredne el, ha a fogadó család mégsem Hawaiin él.

Egyetemi tanulmányok

Az amerikai felsőoktatásról általánosságban elmondható, hogy jelentős anyagi hátteret kíván. A több ezer dolláros tandíj (félévente) könnyen elveheti a kedved, még akkor is, ha tanulmányaid mellett lehetőséged van heti 20 órában dolgozni a kampuszon. Amennyiben sikerül ösztöndíjjal és munkával kifinanszíroznod a tandíjat, a diplomád megszerzése után egy évet legálisan dolgozhatsz Amerikában.

Egy évet azonban így is eltölthetsz Amerikában, ha elég bátor vagy és megfelelsz a Fulbright feltételeinek. Itt lehetőséged van hallgatóként és oktatóként is jelentkezni (utóbbinál a PhD /DLA oklevél követelmény). Bizonyos esetekben szükség van az amerikai egyetem által kiállított meghívólevélre. A Fulbright program ösztöndíjjal segít az Amerikában töltött tanévben. A program minden esetben kiváló nyelvtudást igényel, illetve speciális vizsgá(ka)t. (TOEFL IBT vagy ITP, GMAT, GRE)

hawaii-2359012_1920-2.jpg

 

Amennyiben hosszabb távra tervezel, úgy a következő legális lehetőségek közül választhatsz:

Zöldkártya lottó (Diversity Visa)

A zöldkártya lottó minden évben 50.000 embernek ad lehetőséget arra, hogy új életet kezdjenek az Amerikai Egyesült Államokban. A jelentkezés minden évben októbertől novemberig tart.

A jelentkezésnek van néhány feltétele: csak azokból az országokból lehet jelentkezni, ahol a bevándorlók száma az USA-ba alacsony (Magyarország ilyen ország), illetve a jelentkezőnek középiskolai végzettséggel kell rendelkeznie (12 év tanulmányi idő sikeres befejezése), vagy két éves szakmai gyakorlattal (elmúlt öt éven belül) olyan szakmában, amely legalább két éves képzést vagy gyakorlatot igényel.

A zöldkártya lottóra a jelentkezés ingyenes. Ne bízzunk azokban a weboldalakban, ahol az ügyintézésért cserébe pénzt kérnek.

Házasságkötés egy amerikai állampolgárral

A K-3-as vízum lehetőséget biztosít arra, hogy a nem amerikai állampolgár csatlakozzon amerikai állampolgár házastársához, amíg a bevándorlási kérelem elbírálása folyik.

Sokan választják ezt a módját az amerikai letelepedésnek. A szerencsésebbek szerelemből házasodnak, mások érdekből. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az amerikai kormány szigorúan ellenőrzi a házasság valódiságát.

Munkavállalás Hawaiin

Ahhoz, hogy munkát vállalj Amerikában, két dolognak kell meglennie: a megfelelő nyelvtudásnak és a munkavállalói engedélynek. Zöldkártya nélkül a legtöbb munkaadó nem fog alkalmazni, amennyiben viszont hiányszakmád van, és a munkáltató meg tudja indokolni az alkalmazásodat (például amerikai állampolgár nem jelentkezett a munkára), akkor a munkaadó igényelheti számodra a munkavállaló vízumot. Sokan először a Mainland-en keresnek állást, és csak később vándorolnak Hawaiira.

Elsődlegesen tehát egy szponzor céget kell keresned. A H-1B vízum 3 évig érvényes, és további 3 évre hosszabbítható. A hiányszakma és/vagy a magasan képzettség előnyt jelent.

H-2A vízumot a mezőgazdasági idénymunkások kaphatnak, amennyiben igazoltan nincs amerikai jelentkező a munkára.

H-2B vízumot azok a szakképesítéssel rendelkező vagy nem rendelkező munkavállalók igényelhetnek, akik ideiglenes munkára utaznak Amerikába, és olyan területen dolgoznak, amelyre nincs amerikai jelentkező.

Mindegyik vízum esetében igaz, hogy a munkáltatónak (szponzor) kell azt kérvényeznie.

Hawaii állásokat a következő oldalakon böngészhetsz: Craigslist, Indeed.com

Hawaiira költözni nem egyszerű. Sok energiát és pénzt fog igényelni, s még ha sikerül is, sosem szabad megfeledkezni arról, hogy Amerika egyik legdrágább állama, így a hétköznapok ott is gondterheltek.

 

Érdekelnek a hawaii magyarok? Itt megtalálsz mindent!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hawaiimagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr9114587770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darlacko 2019.04.19. 07:57:44

Hawaii-n azért a lakosság nagy része elég csóró a kontinensen található államokhoz képest. Nem hemzsegnek a munkalehetőségek és a bérek se magasak a megélhetési költségekhez képest.

Legegyszerűbb nőknek házasságkötéssel kijutni Amerikában, évente sok ezer filippínó, kínai, vietnami és kolumbiai lány választja ezt az utat. Férfiaknak ez annyira nem járható út.

Munkalehetőség Hawaii-n azért messze nincs annyi, mint a kontinens közelebbi államaiban. Hawaii-n minden drágább is, mert mindent úgy kell odaszállítani hajóval.

Aki már bevándorolhat, az szerintem Oregon, Washington, Alaska, California etc. államokban is gondolkodhat. Pláne ha képzett, orvos, mérnök, kutató stb., akkor szerintem jobban jár, ha a kontinensen keres állást.
süti beállítások módosítása